Τι αποφάνθηκαν οι Νεοζηλανδοί για τη σημαία τους
Πριν από ένα περίπου χρόνο η κυβέρνηση της Νέας Ζηλανδίας πήρε την απόφαση να λύσει, με τρόπο μακροπρόθεσμο αν όχι οριστικό, ένα θέμα που βρισκόταν σε συζήτηση εδώ και πολλά χρόνια: το ζήτημα της σημαίας.
Η Νέα Ζηλανδία, όπως και κάποιες ακόμα χώρες της Βρετανικής Κοινοπολιτείας (παλιές αποικίες του στέματος) έχει ως σήμερα τη βρετανική σημαία (Union Jack) ως μέρος της δικής του σημαίας. Αυτό είναι κάτι που ορισμένοι απορρίπτουν σημειώνοντας ότι κάτι τέτοιο δεν αρμόζει σε ένα ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος, το οποίο μάλιστα σήμερα είναι πολυ-πολιτισμικό και πολυσυλλεκτικό. Αντίστοιχα όμως υπάρχουν και άλλοι οι οποίοι δεν βλέπουν με άσχημο μάτι τη διατήρηση της παράδοσης και των δεσμών με τη μητροπολιτική Βρετανία.
Όπως είχαμε σημειώσει και σε προηγούμενη ανάρτησή μας, το θέμα τέθηκε επί τάπητος και μια ολόκληρη διαδικασία στήθηκε, κατά την οποία το κοινό ενημερώθηκε για την κατάσταση και κλήθηκε να υποβάλλει τις προτάσεις του. Από τα άνω των 10.000 σχεδίων που υποβλήθηκαν, μια ειδική επιτροπή επέλεξε τα 40 και στη συνέχεια τα τέσσερα καλύτερα. Πολλοί ήταν εκείνοι που διαμαρτυρήθηκαν ότι τα προτεινόμενα σχέδια ήταν συντηριτικά, βαρετά και επαναλαμβανόμενα. Στο σημείο εκείνο, το κοινό επέβαλε μαζεύοντας υπογραφές και μια πέμπτη εναλλακτική και κάπως έτσι τα πράγματα οδηγήθηκαν στο πρώτο δημοψήφισμα, το οποίο ανέδειξε την πρόταση που προτιμούσε σε σχέση με τις υπόλοιπες. Η επιλογή που έγινε τελικά ανάμεσα στις δύο εξαιρετικά όμοιες εκδοχές ήταν οριακή ως προς το αποτέλεσμά της (50,5% προς 49,5%).
Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε ένα δεύτερο δημοψήφισμα που καλούσε τους Νεοζηλανδούς να διαλέξουν ανάμεσα στην ήδη υπάρχουσα σημαία της χώρας και τη νέα, προτεινόμενη σημαία.
Η προσέλευση του κόσμου στις κάλπες ήταν αυτή τη φορά μεγαλύτερη (προσέλευση 67% σε σχέση με το 48% του πρώτου γύρου) και το μήνυμα ξεκάθαρο:
Το 56,7 των ψηφισάντων προτίμησαν να διατηρήσουν την ήδη υπάρχουσα σημαία, έναντι του 43,3% που θα προτιμούσαν να την αλλάξουν.
Ολόκληρο το χρονικό της διαδικασίας μπορείτε να παρακολουθήσετε εδώ.